Over mij

Na mijn opleiding tot theaterdocent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (ArteZ) ben ik op zoek gegaan naar een methode om (toneel)spelers meer in contact te laten komen met hun lichaam. Een holistische benadering om vanuit te gaan spelen. Waarin tekst, emotie,  lichaamsbeweging en samenspel samen komen.

Dit werd Yoga. Eerst de opleiding Holistische Kinderyoga Arterre in Nijmegen en daarna, toen ik inmiddels verder gegrepen was door de yogafilosofie, ook de opleiding voor volwassenen bij Osmose in Den Haag.

Yoga is voor mij een hele waardevolle aanvulling als theaterdocent en als mens. Door yoga leer je om meer in contact te zijn met jezelf, met je lichaam en van daaruit verbinding te maken met de wereld om je heen. Doordat je wordt uitgenodigd om te bewegen vanuit een zachte energie voel je beter je grenzen en behoeftes. Je leert te spelen met je grenzen vanuit een nieuwsgierigheid en strenge verwachtingen of ambities los te laten. Voor mij komt er hierdoor meer ruimte voor het moment zelf, vertrouwen in mijn intuïtie. Dit komt ten goede in het contact met leerlingen of cursisten en kan ik beter zien wat er op het moment nodig is.

Yoga en theater

Voor mij zijn theater & yoga een enorme bron van inspiratie en creativiteit en vullen ze elkaar daardoor perfect aan. Waar yoga introvert is en in eerste instantie meer op de binnenwereld gericht, is het theater expressief en vaker gericht op presentatie. Door die twee te combineren kan ik spelen met die balans en ze samen te laten komen.

De lessen Theater & Yoga die ik op scholen geef start ik vanuit yoga. Vanuit bewegingen gaan we dan naar vrijere expressie en maken we zo de stap naar toneelspelen. Door ook weer af te sluiten met een yogaoefening maken we de cirkel rond. Met theater & yoga probeer ik de kinderen het plezier van bewegen, samenspel, maar ook van stil zijn te laten ervaren.

Acroyoga

Recent is er voor mij een nieuwe passie bij gekomen die mijn levensenergie extra laat stromen: Acroyoga: Een creatieve uitbreiding van mijn yogabeoefening die voor heel veel extra uitdaging zorgt. Spelen, plezier maken, vliegen, dragen, vallen, opstaan, verbinding maken, vertrouwen en creëren. Een nieuwe creatieve samenwerking wat me ontzettend veel plezier geeft en waar ik letterlijk en figuurlijk krachtiger van word.

Een bijkomend gelukje is dat ik dit samen met fotograaf Edwin Paree aan het ontdekken ben is dat we regelmatig mooie foto’s als resultaat hebben. Ook de meeste foto’s op deze website zijn door hem gemaakt.

Op dit moment geniet ik hier echt nog helemaal voor mezelf van, zonder nu de ambitie te hebben om dit in mijn lesprogramma op te nemen. Wel heb ik me ingeschreven voor de Teachertraining Family AcroYoga zodat ik het nog meer kan gebruiken in mijn workshops Ouder & Kindyoga.

Heb je vragen aan mij?

Ik beantwoord ze graag.

Back to top